Taşınmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri | Ev Taşıma ve Çocuk Psikolojisi
Uzman psikolog ve pedagogların tavsiyelerini sizler için derledik.
Evimizi taşırken çocuklarımızın bu taşınmadan nasıl etkilenebileceği pek aklımıza gelmez, gelse de neler yapabileceğimizi pek bilemeyiz. Alıştıkları evden, ortamdan, arkadaşlardan hatta nesnelerden uzaklaşmak çocukların kayıp duygularını canlandırır.
Eğer taşınmanın nedeni bir ölüm ya da anne ve babanın ayrılması gibi olumsuz bir durumdan kaynaklanıyor ise bu çocukta ikinci bir şok yaratacak, taşınmanın nedenini bilen çocuğu çok daha fazla etkileyecektir.
Taşınmanın Çocuklarda Oluşturabileceği Tepkiler
Taşınmanın Çocuklara Zarar Vermesini Engellemek İçin Neler Yapılmalıdır?
Taşınma öncesi ve sonrasındaki süreçlere; yeni ev arama sürecine, yeni eşya alma, dekorasyona karar verme gibi süreçlere çocuğunuzu da dahil edin. Böylece taşınma fikrine daha çabuk uyum sağlamasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda çocuğun özgüven gelişimi açısından da iyi bir fırsattır.
Çocuğa taşınmanın neden gerekli olduğunu anlayabileceği şekilde anlatın. Taşınmadan önce taşınılacak yer hakkında fotoğraflar göstererek; özellikle onun hoşuna gidecek göl, dağ veya eğlence parkları gibi güzel yerlerini anlatın.
Komşulara, sevdiği insanlara ve arkadaşlarına veda edebilmesi için ona fırsat verin. Vedalaşma, taşınma fikrini somutlaştırmasına yardımcı olur. İmkan varsa bir veda partisi yapmak, çocuğun dünyasında güzel bir anı olarak kalmasını sağlar.
Her şeyin bir anda değişmesi çocuklara korkutucu gözükebilir. Bazı şeylerin hala aynı kalması onu rahatlatıp güvende hissettirecektir. En sevdiği oyuncakları, kitapları, yastığını, varsa uyku objelerini paketlemeden, istediği zaman ulaşabileceği şekilde yanınızda bulundurmak en iyisidir. Yemek ve uyku gibi rutinleri de aksatmadan sürdürmek çocukların aynılık ihtiyacına katkıda bulunur.
Taşınırken imkanımız doğrultusunda eşyalarımızı da yenilemek isteriz ve eskiyen eşyalarımızdan kurtulmak için de güzel bir fırsat olarak görürüz ev taşımayı. Ancak, eski eşyaları atarken çocukların sevdiği ve değer verdiği objelere dikkat etmek gerekir. Eskimiş ve yıpranmış olsa da, çocuklar eşyalarından kurtulmakta zorlanırlar, bunlarla ilgili kayıp duyguları yaşayabilirler. Atılacak eşyalarla ilgili; özellikle kendi eşyalarıysa, çocuklara danışmak ve bir fikir birliğine varmak iyi olur.
Onu yeni ev civarında eğlenceli bir geziye çıkartın. Çevreyi tanıma turuna çıkarmak, mahalleyi göstermek, marketten sevdiği şeyleri almak alışma sürecinde yararlı olabilir.
Yeni arkadaş edinebilecekleri ortamlar oluşturmaya çalışın. Örneğin evde bir ‘merhaba partisi’ vermek, veya mahalledeki çocukları tanıştırabilecek çocuğu olan bir komşu ayarlamak iyi bir fikir olabilir.
4 Yorum Var
Çocuklar gerçekten etkileniyor dikkatli olmak lazım. Onların seviyesine inerek onlara anlatabilmek lazım.
Çok faydalı bir yazı olmuş. Taşınmadan önce görseydim daha iyiydi 🙂
“Çocuklarla 7 yaşına kadar çocuklaşın, oynayın.
7–15 yaş arasında çocuklarınızla arkadaş olun.
15 yaşından sonrada çocuklarınızla istişare edin.”
Hz.Ali
Sonuna kadar okudum, güzel bir yazı olmuş, teşekkürler.